Учениците от ПГ „Св. Климент Охридски“ – Елхово отново сред най-добрите в България на Националната олимпиада по Информационни технологии 

Публикувано преди 1 година  |  Образование

За поредна втора година младите информатици Диан Гинчев и Димитър Маджаров от Профилирана гимназия „Св. Климент Охридски“ показаха завидни знания и умения на финалния кръг на 21-та Националната олимпиада по Информационни технологии, която се проведе от 21 до 23 април 2023 г. в гр. Шумен.

Деветокласниците постигнаха заслужен успех с набраните 96 точки от възможните 100 и спечелиха безапелационното ВТОРО място с проекта си „D&D Robocar“.

Крайната оценка на Диан в тазгодишната национална олимпиада е Отличен 6,00 в индивидуалното класиране (8-10 клас), а на Димитър – Отличен 5,75. Впечатляващият успех бе постигнат в конкуренцията на най-добрите млади специалисти и програмисти в България за тази възрастова група.

Проектът, „D&D Robocar“, който презентираха двамата възпитаници на елховската гимназия, представлява създадени от тях количка и дистанционно към нея, свързани чрез радио-честоти и програмирани на „Ардуино“ –  с преподавател Петя Димитрова – ст. учител по информатика и ИТ. Пластмасовите части на количката са изработени и отпечатани на 3-D принтер от учениците. Програмният код е също тяхно дело.

Директорът на ПГ „Св. Климент Охридски“ Йовка Драгоева благодари на младите информатици и на техния учител за големия успех, който донесоха на училището, и им пожела продължаване на традициите и през следващата година!


Статията е публикувана на 25 април 2023

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА