Зеленски пристигна във Финландия

Публикувано преди 1 година  |  Света

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е на официално посещение във Финландия, по покана на президента Саули Нинистьо. Украинският държавен глава ще присъства на среща на върха между северните страни и Украйна. Това се посочва в изявление на президентската канцелария на Финландия.

Официалните дискусии между президента Нинистьо и президента Зеленски ще включват отбранителната борба на Украйна и подкрепата на Финландия за Украйна, двустранните отношения между двете страни и глобалната геополитическа ситуация. В края на дискусиите президентите ще дадат съвместна пресконференция.

На работния обяд на официалното посещение ще присъстват още министър-председателят Сана Марин и министърът на външните работи Пека Хаависто. Програмата на президента Зеленски включва и среща с председателя на финландския парламент Петери Орпо.

Президентът Нинистьо и президентът Зеленски се срещнаха за последно през януари 2023 г., когато президентът Нинистьо посети Киев, предаде „Фокус“.

Среща на върха между северните страни и Украйна

Следобед президентът Нинистьо ще бъде домакин на скандинавско-украинската среща на върха, на която ще присъстват президентът Нинистьо и президентът Зеленски, както и министър-председателят на Швеция Улф Кристерсон, министър-председателят на Норвегия Йонас Гар Стьоре, министър-председателят на Дания Мете Фредериксен и министър-председателят министър на Исландия Катрин Якобсдотир.

Срещата на върха ще обсъди ситуацията с агресивната война на Русия в Украйна, продължаващата подкрепа на скандинавските страни за Украйна, развитието на отношенията на Украйна с ЕС и НАТО и инициативата на Украйна за справедлив мир. Официалните дискусии ще бъдат последвани от съвместна пресконференция.

Скандинавските премиери ще имат и двустранни срещи с президента Зеленски.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 3 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО