Работна среща във връзка по повод деинституционализация на детската грижа

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Работна среща във връзка с реализирането на основните приоритети в социалната политика по отношение мерки за деинституционализация на детската грижа се проведе в Областна администрация – Ямбол под председателството на заместник-областния управител Нели Кадиева. Срещата, в която участие взеха представители на общините от региона, експерти от Регионална дирекция „Социално подпомагане”, отдел „Закрила на детето” и други институции, имаше за цел да представи напредъка по изпълнението на проекти и мерки насочени към децата и детската грижа.

Към момента в страната се работи по няколко ключови схеми в посока деинституционализация на детската грижа: „Детство за всички” и „И аз имам семейство” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, както и Проект за социално включване, подпомаган от Световната банка. Всички те имат за цел по-качествена грижа за децата чрез семейно консултиране, здравни кабинети, мерки за социализация и деинституционализация на деца с увреждания, развитие на приемната грижа и превенция на социалното включване.

Конкретните мерки, заложени в трите схеми и възможностите за разнообразяване на социалните услуги за деца и техните семейства представи на заседанието Красимира Колева – директор на РДСП–Ямбол. Представителите на общините от своя страна информираха за разработените проекти и бъдещи дейности в социалната сфера.

„Общините в област Ямбол развиват активна социална политика и работят добре по изпълнението на целите, които заложихме в Областната стратегия за развитие на социалните услуги.”, коментира пред присъстващите заместник-областният управител Нели Кадиева. Тя подчерта, че деинституционализията е не лек процес, но успешното му начало е поставено, както на национално, така и на регионално ниво. В областта община Ямбол вече стартира проект, община Елхово разработва проект за деинституционализация, останалите общини предлагат също полезни социални услуги. Общата цел е адекватна грижа на деца и младежи, извеждане от социалните заведения и настаняване в семейна среда или близка до семейната среда. Очакванията и усилията на институциите са насочени към популяризиране на приемната грижа, като форма с голям потенциал за областта. В дирекциите за социално подпомагане има желаещи да поемат грижа за деца и младежи, очаква се стартиране на програмата.

В края на срещата бе представено решението за създаване на Комисия по социална политика към Областния съвет за развитие, както и звено за мониторинг, чиято задача е координация и партньорство на институциите в изпълнението на Областната стратегия за развитие на социалните услуги.


Статията е публикувана на 5 април 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА