Берлин настоява: Пекин да окаже натиск върху Москва да изтегли войските си от Украйна

Публикувано преди 12 месеца  |  Света

Германското правителство е поискало от китайския специален пратеник за Украйна Ли Хуей да „окаже натиск“ върху Русия да изтегли войските си от Украйна, каза днес говорителят на германското външно министерство Кристиан Вагнер, цитиран от Франс прес, пише БТА.

Китайският пратеник, който е на едноседмична европейска обиколка и днес е в Москва, се срещна в сряда в Берлин с държавния секретар в министерството Андреас Михаелис.

„Обменът на мнения за руската агресивна война срещу Украйна беше в центъра на този интензивен разговор“, каза говорителят на германското външно министерство на редовна пресконференция.

„Китай, като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, има специалната отговорност да играе конструктивна роля в полза на мира и сигурността в света“, каза говорителят, припомняйки, че Берлин „ще подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“ срещу руската инвазия.

„Германия също така поиска от Китай да окаже натиск върху Русия незабавно да прекрати инвазията си и да се изтегли напълно от Украйна“, допълни говорителят на външното министерство.

По думите му „Китай трябва също да използва влиянието си върху Русия, за това Москва да спре със своята безотговорна ядрена реторика и да се предотврати всякаква ескалация“.

„Държавният секретар (Михаелис) изрази очакване, че Китай ясно ще дефинира и осъди агресията на Русия и ще се въздържи от подкрепата за Москва с (доставка на) оръжия“, каза Вагнер.

„Двете страни се споразумяха да продължат обмена на мнения за руската агресивна война срещу Украйна“, добави той.

Ли Хуей, който е бивш посланик на Китай в Русия, е на обиколка в Европа от една седмица. Той прекара два дни в Киев, а след това посети Полша и Франция.

Русия и Китай поддържат близки отношения, които бяха засилени на икономическо и дипломатическо ниво след руската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., последвана от вълна от западни санкции, които отслабиха руската икономика. Пекин обаче се въздържа от осъждане на руското нашествие, отбелязва АФП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 май 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО