Ето за кога Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента

Публикувано преди 11 месеца  |  България

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на утре, 13.00 часа, съобщиха от пресцентъра на НС.

В дневния ред са включени три точки – избиране на министър-председател, приемане на структура на Министерския съвет и избиране на Министерски съвет

По-рано днес на среща с президента Румен Радев представителите на парламентарна група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ Николай Денков – излъчен за кандидат за министър-председател от втората по големина политическа сила в 49-ото Народно събрание, представи съгласно конституционната процедура, състав и структура на Министерски съвет.

След срещата държавният глава подписа указа до 49-ото Народно събрание с предложението на втората по численост парламентарна група за министър-председател, съобщиха от пресекретариата на държавния глава.

„На всички ни е нужно успокояване на ситуацията. Да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентстската институция работят заедно“, каза Денков при връщането на изпълнения мандат.

Номинираният за министър-председател не се притеснява от протести.

„Не виждам от какво могат да бъдат недоволни хората. Трябва да се изтегли този бюджет, в максимално кратки срокове да се направи нормален бюджет, без този абсурден дефицит“, посочи Денков.

Той коментира и реформите в службите за сигурност, предизвикала напрежение с президента.

„Службите са избрани в момента от един-единствен човек и това е президентът Радев през служебните правителства. Ние искаме изпълнителната власт да си свърши работата заедно със службите – иначе тя не може да работи“, обобщи Денков.

„Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС разполагат с общо 131 народни представители, които трябва да формират мнозинство за избор на предложения кабинет.

„Възраждане“ свикаха свои привърженици на демонстрации пред Народното събрание против ново правителство с този мандат. Първата демонстрация се очаква утре – по време на гласуването на кабинета, а втората ще е в събота.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 5 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО