В бойна готовност! Швеция вече е готова да приеме на територията си войски на НАТО

Публикувано преди 11 месеца  |  Света

Макар че е оставена в чакалнята на НАТО, Швеция е готова да приеме временни бази на алианса на своя територия още преди фактическото си приемане в пакта, обяви днес шведският премиер Улф Кристершон, цитиран от Франс прес, информира БТА.

„Правителството реши, че шведските въоръжени сили могат да извършат подготвителни действия с НАТО и страните от пакта, за да позволят бъдещи съвместни операции“, пише шведският министър-председател в обща статия с министър на отбраната Пол Йонсон.

„Тези подготвителни действия биха могли да се състоят във временно базиране на чуждестранно военно оборудване и персонал на шведска територия. Решението изпраща ясно послание към Русия и укрепва отбраната на Швеция“, уточняват те в тази статия, публикувана от всекидневника „Дагенс нюхетер“.

Въпреки че от юни 2022 г. Швеция има статут на „поканена“, членството ѝ все още не е ратифицирано от две от членуващите в Северноатлантическия алианс 31 страни – Турция и Унгария.

Само пълноправните страни членки обаче се ползват от защитата на прословутия член 5 на НАТО, съгласно който атака срещу един от членовете на организация ще се смята за нападение срещу всички съюзници, посочва АФП.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 9 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО