Иван Нейков: Дискусията за увеличение на МРЗ е като диалог между глухи. Едните викат: „Дай!”, другите: „Няма”.

Публикувано преди 10 месеца  |  България

Според бившия социален министър Иван Нейков щом синдикатите чуят думата бюджет, в главите им веднага се появява израза „минимална работна заплата”. Той обясни в ефира на Nova News,че има мълчалив отказ от механизма, по който да расте МРЗ.

„Дискусията за увеличение на МРЗ е като диалог между глухи. Едните викат: „Дай!”, другите: „Няма”. Решението ще се вземе заради местните избори, никой не иска преди избори да се скара с електората”, обясни Нейков.

По думите на Щерьо Ножаров,икономически съветник на БСК, преподавател в УНСС,искането МРЗ да е половината на средната заплата, означава че тя ще бъде около 930 лв., но това е нарушение на чл. 5 от Директивата за минималните работни заплати и една Конвенция. „Това изтрива с гумичка социалния диалог. МРЗ се определя от изкуствения интелект, това противоречи на всички принципи на Международната организация на труда”, обясни той.

„Бюджет 2023 е всичко друго, но не и бюджет. Той е за някакво парче, за някакъв кратък период от време. Колкото по-кратко е действието на един закон, толкова по-малки очаквания може да има към този бюджет”, допълни Нейков.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 26 юни 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО