Тайван дари интелигентна система за управление на осветлението на спортен комплекс Бонсист

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

На 29.06.2023 тържествено бе представена новата облачно базирана система за енергийна ефективност и смарт осветление на студентски спортен комплекс „Бонсист”, който се ползва и управлява от три университета – Университет за национално и световно стопанство, Технически университет – София и Лесотехническия университет – София.

Придобивката е на стойност от 120 000 долара, като финансирането е дарение от Тайванската асоциация за информация за околната среда (TEIA) – неправитилствена организация с идеална цел, чиято мисия е да работи за свят, в който хората да живеят в хармония с природата, опазвайки околната среда.

Договорът за проекта е подписан онлайн oще на 18.05.2023 г. от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и председателя на TEIA д-р Чиен-Чих Чен, а на самото откриване и официално скрепен с подписите на проф. Димитров и посланика на Тайван в Гърция г-н Шърман Куо.

„Инсталирането на системата за интелигентно осветление и енергийна ефективност в Спортен комплекс „Бонсист” се подготвя вече две години с подкрепата на Министерството на икономиката и Министерството на електронното управление на България и с огромното съдействие на проф. д-р Димитър Велев, координатор на проекта и основно свързващо звено между УНСС и TEIA. Университетът е предприел редица мерки за енергийна ефективност, редуциране на вредните емисии и оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, така че ние високо оценяваме щедрото дарение и благодарим на фондация TEIA” – каза проф. Димитров.

„За мен е голямо удоволствие да посетя отново вашата красива страна. Въпреки предизвикателствата през последните години – опустошителната пандемия, предизвикана от Covid-19, войната в Украйна и голямата инфлация в Европа и света, със съвместните усилия на УНСС и TEIA облачно базираната IoT (Интернет на нещата ) системата за смарт осветление и енергоспестяване успешно бе инсталирана в кампуса. Вярвам, че системата, освен намаляване на разходите, ще осигури и една стабилна основа за дигиталната трансформация на университета, както и ще помогне за споделяне на опита и технологии между България и Тайван. През последните четири годдини обменът в двустранната търговия между България и Тайван е нарастнал два пъти, като България с нейното географско положение, висококачествени селскостопански продукти и отлично подготвени кадри в IT сектора, от една страна, и Тайван, със своята силна икономика, водещата в света полупроводникова индустрия и конкурентана образователна система дават множество възможности за по-нататъшно укрепване на сътрудничеството и връзките в множество области.” – каза Посланик Куо, като не пропусна да благодари на екипите на УНСС и TEIA, довели проекта до успешния му край.

Госпожа Синтия Шоу, мениджър на международните проекти на TEIA, изрази удовлетворението си от направеното и посочи, че това е крачка към едно бъдещо ползотворно сътрудничество, нещо, което бе подкрепено и от проф. д. ик. н Кирил Стойчев, помощник-ректор на УНСС, който повдигна завесата и каза, че вече има активни разговори с TEIA за разширяване на обхвата на системата в един следващ етап, който да обхване и отоплението, вентилацията и климатизацията на комплекса.

Сред официалните гости бяха и Ректорът на Лесотехническия университет чл.-кор. проф. д. н. Иван Илиев, генерал-майор Груди Ангелов, началник на Военна академия „Г. С. Раковски”, г-н Шен Цай, директор на Тайванския съвет за международна търговия и развитие (TAITRA) в България, г-н Аарон Хсу, Първи секретар на представителството на Тайван в Гърция, г-жа Ива Михайлова от Малтийския орден, г-н Даниел Парушев председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), заместник ректори, членове на академическите съвети на университетите, председателя и членове на студентския съвет на УНСС, преподаватели и служители .

На проведените демонстрации на системата всички присъстващи можеха да тестват собственоръчно нейните функционалности: да включват и изключват осветлението, да се запознаят с възможността за димиране на лед панелите, да научат за автоматичните режими, базирани на осветеност на околната среда или предварително настроени и зададени за изпълнение графици, да видят визуализации на статистики за употребата на енергията, съхранявани в облака, и да се убедят във възможностите на технологиите и ролята им не само в пестенето, а и в по-рационалното управление на енергията като път към една по-здрава планета в дигиталното бъдеще.

Източник: fakti.bgСтатията е публикувана на 2 юли 2023

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Силен резултат за Валентина Димитрова в биатлона
Валентина Димитрова завърши 24-а в спирнта на 7,5 километра в Хохфилцен, Австрия. Стартът беше от Световната купа ...
Везенков с коментар за живота си в Сакраменто
"Приятелката ми беше тук за известно време, семейството ми ще идва пак. Опитват се да ми помогнат ...
Министърът на енергетиката: Можем да вземем за реакторите на АЕЦ „Белене“ повече от 1.2 милиарда лева
Румен Радев, министър на енергетиката, заяви, че оборудването за замразената АЕЦ “Белене” може да бъде продадено за ...
Какво се случва с тялото, ако пиете газирани напитки всеки ден?
Макар че повечето хора са наясно, че газираните напитки не са от най-пълноценните, може би се чудите ...
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...
Реджеп Ердоган се скара на Макрон: Това е провокация
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Франция, че е предоставила бронирани машини на южнокавказката страна Армения, като ...
Гуцанов към управляващите: САЩ не дават повече оръжие на Украйна, а вие сте сложили наколенките за пореден път
„Направих си труда да отида до Секретно деловодство и да проверя колко души сте се запознали какво ...