Седмокласникът Андон Ченков от Елхово получи поредно признание за таланта си

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Медали с надпис „Аз обичам спорта“ и подаръци получиха 42 деца от страната, сред които бе и седмокласникът Андон Ченков от Елхово, който е възпитаник на ОУ „Паисий Хилденарски” – Елхово. Децата са отличени в конкурса за направена рисунка на тема „Олимпиадата в детските очи – Лондон 2012″. Отчитането бе вчера в град Силистра, откъдето преди 5 години тръгна идеята за популяризиране на олимпийското движение сред децата чрез изобразителното изкуство. Нейни автори са фондация „Ян Бибиян“ и читалище „Доростол“ в града.

Предстоящите игри в Лондон са третите, обрисувани чрез детското въображение, след олимпиадите в Пекин през 2008 -ма и във Ванкувър през 2010 г.

Тази година конкурсът бе под патронажа на министъра на спорта Свилен Нейков. Неговият заместник Иван Ценов награди 42-мата победители от трите възрастови групи, изявили таланта си в трите жанра – живопис, графика, приложно изкуство, от общо 570 участници от страната. Най-добрите творби ще бъдат подарени на двете български училища в британската столица лично от министър Нейков по време на олимпийските игри.

Повече за творческия процес ще чуете в звуковия файл на колегите от Дарик радио – Силистра, които са взели интервюта от Андон Ченков от Елхово, както и двама негови връстници художници – Камен Великов от село Зафирово, Теди Вълчева от Силистра.

Андон обича да рисува, като посещава и свободно избираема подготовка по изобразително изкуство, обича да участва в различни конкурси, печелил е и грамоти и други призови места. Подкрепа получава от учителя си по изобразително изкуство Желязко Петков. Шестокласника очаква резултатите от други конкурси, в които е взел участие.

В началото на тази година Андон спечели първо място на Националния изложба-конкурс за детска рисунка “Св. Трифон Зарезан” 2012 г., град Сунгуларе, а миналата година бе втори в същия конкурс. Тогава той победи други близо 2000 негови връстника. Това не са и единствените успехи на младия художник. В края на месец Януари той е спечелил второ място, отново на национален конкурс за изобразително изкуство на тема „Коледни вълшебства”, организиран от Националната художествена гимназия „Димитър Добрович” – Сливен.


Статията е публикувана на 2 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА