Набелязаха мерки срещу пожари в област Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Пожароопасният сезон, мерките за превенция и борбата с пожароопасни инциденти бяха основна тема на заседанието на Областния щаб за координация на неотложните аварийно-възстановителни работи. Заседанието се проведе под председателството на областния управител Димитър Иванов. На него, в качеството си на заместник ръководител, присъства заместник-областният управител Нели Кадиева, както и представители на общините и териториалните държавни звена, имащи отношение по въпроса. От община Елхово присъства зам. кмет Пепа Кючукова.

Съгласно издадената заповед на областен управител за пожароопасен сезон в Ямболски регион е обявен периода 1 май – 30 октомври 2012 г. и през него следва да бъде засилено вниманието към опазване на земеделски земи, горски територии, жилища и др. от възникване на пожари. Във връзка с това на заседанието на Щаба в Областна администрация бяха разгледани Методиката за действие на органите при подобни ситуации, както и План за информационен обмен и взаимодействие.

За отговорност и максимална координация между звената призова областният управител Димитър Иванов. Той подчерта, че за недопускането и ефективната борба с пожарите в областта от голямо значение, освен реакцията на пожарните служби и полицията, е и участието на кметовете и кметски наместници по места. „Това са лицата, които са на място и могат значително да облекчат работата на отговорните служби с предоставянето на надеждна информация и съдействие”, коментира г-н Иванов.

Анализ на възникналите инциденти през пожароопасния сезон на миналата година представи пред Щаба комисар Йордан Събев – директор на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”. Съгласно данните, през периода юни – септември 2011 г. в областта са възникнали 845 произшествия, повече от предходната годината. Причините са най-често в небрежността при боравене с огън. За обезопасени сметища и гробищни паркове призова местните кметове комисар Събев, базирайки се на данните, че много често пожарите тръгват от там.

Доклади относно подготовката на техниката, екипите и извършените мерки за превенция изнесоха пред присъстващите ръководителите на териториални държавни звена, горски стопанства, EVN, РЗИ, Областно пътно управление и други. Всички те се обединиха около тезата, че най-важна в случая е превенцията и увеличаването на пожароопасната култура на населението чрез информационна дейност и инициативи.


Статията е публикувана на 2 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА