ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Приключи проверката на потенциално опасните язовири на територията на област Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Приключи проверката на потенциално опасните язовири на територията на областта, изготвен е и доклад с основните констатации.

240 са язовирите в експлоатация на територията на областта. 31 са потенциално опасни. В община „Тунджа” – 12; Стралджа -5; Елхово – 6; Болярово – 4; Стопанисвани от „Напоителни системи” Клон Средна Тунджа – 4.
При настоящата проверка бяха проверени 29 язовира. По настояване на областния управител бяха включени още 2 язовира за проверка, защото при последните обилни дъждове се оказаха проблемни.

Като цяло становището на проверяващите е, че язовирите са в задоволително състояние, няма към този момент язовири реално заплашващи населението, основни пътища, посеви… След последната проверка от есента на 2011г и от февруари 2012г. на специалисти от НЕК „Язовири и каскади” има напредък, някой нередности са отстранени, но има редица неизпълнени предписания, предписания, който трябва да се изпълнят.

Сегашната проверка излезе с направени общо 51 предписания към общините, собственици и арендатори. Става дума предимно за: Премахване на дървета и храсти от язовирните стени; Разчистване на 500 м провод от язовирната стена; Ремонт на основен изпускател; Профилиране на преливник; Премахване на мрежи от преливници.

На територията на община Елхово – текат дейности по ремонт на преливника на язовир „Малък Манастир 2”. Язовир „Пчела1”, с. Пчела остава проблемен поради липса на основен изпускател. Дадено е предписание за възстановяването му и възстановяване на разрушената каменна зидария на преливника, което е свързано със значителни инвестиции.

Предвид настъпилата метеорологична обстановка – спиране на валежите, Комисията счита, че към настоящия момент не е необходимо предписване на източване за осигуряване на контролен обем за поемане на висока вълна.


Статията е публикувана на 28 юни 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА