ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Информационен бюлетин на читалище „Развитие – 1893” – град Елхово за месец юни 2012 г.

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Изтегли PDF версия за печат

ИНФОРМАЦИОНЕН  БЮЛЕТИН  НА  ЧИТАЛИЩЕ

„РАЗВИТИЕ – 1893”  ГРАД  ЕЛХОВО ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2012 г.

Продължават изявите на художествените колективи към читалището

Първият ден от месеца музикалните  оформители към читалището се включиха в празничната програма на ОДЗ „Невен”.   Празненствата бяха посветен на тридесет и седми рожден ден на ОДЗ „Невен” – Елхово,на 130 години от създаването на предучилищно образование в България, както и на 1 юни – Ден на детето.

Продължава инициативата съставите при читалището да се включват в съборите по селата в нашата община. На 02.06.2012 два самодейни състава при читалището  – група за стари градски песни „О, спомняте ли си госпожо” с художествен ръководител г-жа Руска Попова и музикален ръководител г-н Тодор Ангелов и танцов състав „Цветница”, с художествен ръководител г-н Димитър Чернилов, участваха в празничната програма по-случай събора на село Бояново. И двата състава създадоха много настроение и положителни емоции  сред многобройната бояновска публика.

                        

Отново на 2.06.2012 г. групата за автентични игрици ”Пумпалчета” с ръководител Мария Райчева взе участие в XV национален детски фолклорен събор „Върбова свирка свири” в град Болярово. В категория „Обичаи” групата се класира на първо място, както и миналата година. Децата спечелиха наградата си  със своите изпълнения на традиционните български игри – Игралца, Магаренца, Прескаканица, Джангър, Аджамка, Дрижир, Млякото свари, Иди гримно, Златен пръстен, Сляпа кадъна и Калин-порталин.

На 4.06.2012 г. от 19:00 часа Драматичен театър Търговище гостува на сцената на Читалище „Развитие“ – Елхово с комедийната постановка по Ст.Л.Костов „Членъ 223.” Елховската публика познава и други негови пиеси като  „Вражалец”, „Женско царство” и др.

85 години любов към песента

Самодеецът е човек, който има дух, който съхранява и превежда през вековете. Това с пълна сила важи за Човекът, учител, баща, дядо, приятел и познат Нико Попов. На 3 юни той празнува своя 85 – годишен юбилей и 65 години на сцена.

Само три дни по-късно приятели, близки, хористи от хор за обработен фолклор „Тунджански напеви”, както и гостите Петър Киров – кмет на община Елхово, Мария Какърова – Председател на Читалище „Развитие” – Елхово, отдадоха почит и уважение към Нико Попов, който е дал живота си за музиката и популяризирането на град Елхово, чрез нея. Ръководството на Читалище „Развитие” Елхово, както и хор за обработен фолклор „Тунджански напеви” подариха на Нико Попов филм по повод 85 годишнината му.

Кметът Петър Киров връчи на Нико Попов красив поздравителен адрес, както и специално приготвен по повода стъклен плакет, на който бе изписано: „Община Елхово награждава Нико Попов, за приносът му към развитието на любителското художествено творчество в областта на фолклора”.Председателят на читалището г-жа Какърова, връчи също поздравителен адрес от името на ЧН и  пожела на рожденика след 15 години всички заедно да отпразнуват 100 годишнината на маестрото.

На 6 юни оркестърът за народна музика с ръководител Георги Георгиев поде инициативата за „Репетиция на открито”. Всяка първа сряда на месеца  ще се провеждат подобни репетиции, които целят сближаването на читалищната дейност с жителите на община Елхово, както и опознаване на видовете музикални инструменти от страна на младите хора. Друга съществена цел е и евентуалното привличане на младите хора в клубовете, които тепърва ща се откриват през месец септември тази година.

На първата изнесена репетиция  читалищният оркестър бе представен от петима музиканти. Тодор Ангелов – акордеон, Георги Георгиев – гайда, Велик Стоянов – Кавал, Росен Стратиев – тамбура (китара) и Влади Стоянов – тъпан.

На 9 юни 2012 г. самодейните състави към Читалище Развитие – Елхово, взеха участие в седмият международен фолклорен фестивал „Песни и танци без граници”, който се проведе по традиция в Свиленград.  На фестивала се представиха хорът за обработен фолклор „Тунджански напеви” с ръководител Нико Попов, танцов състав „Цветница” с художествен ръководител Димитър Чернилов, солистките Кичка Панайотова и Снежана Делчева, които участваха с  индивидуални  солови изпълнения.

Поредното доказателство за това, че фолклорните традиции в град Елхово са живи и добре съхранени, са вече превърналите се в традиции първи награди, който град Елхово получи. Първа награда в категория „най-добра певческа група за обработен фолклор“, бе връчена на хор „Тунджански напеви”, а в категорията за „най-добър индивидуален изпълнител“, призовото място грабна  Кичка Панайотова.

В Хасково  за пореден път възкръсна времето на Аспарух Лешников – създателят на старата градска песен. На сцената на Читалище „Заря” във фестивала с конкурсен характер „С песните от Ари” взе участие групата за стари градски песни „О, спомняте ли си госпожо” с художествен ръководител Руска Попова.

Групата се представи на сцената на фестивала и припомни едни от най-хубавите песни в този жанр, а изпълнението им докосна сърцата на всички присъстващи.

На 16 юни се проведе традиционния събор в село Раздел, община Елхово. В програмата съставена от организаторите на сбора ще взеха участие танцов състави и певчески колективи от град Елхово. Читалище „Развитие” Елхово се представи с хора за обработен фолклор с ръководител Нико Попов, както и с музикалния съпровод на оркестъра на читалището.

В края на програмата програма бе изнесен концерт, който бе придружен с традиционната празнична заря. На събитието присъства Председателя на общински съвет г-н Николай Тончев, Председателя на читалище „Развитие” – Елхово г-жа Мария Какърова, както и г-н Димитър Терзиев, с псевдоним Американеца, който е родом от село Иглика и благодарение на когото се изгради параклис в неговото родно село в местността Белянката край село Иглика.

На 20 юни децата от  Арт студио към читалище Развитие Дейвид Радев, Ивелина Кукова, Кети Радева, Мария Стоянова, Моника Петрова, Радосвета Кукова, Сара Анадолиева, Георги Конев и Андон Ченков се включиха в творческия процес на художниците, участващи в пленер „Яница”, който се провде в къща за гости „Какъровата къща“ в село Лалково.

Всеки един от творците включил  се в пленера отдели внимание на младите таланти, като им бяха разяснени  различни техники при рисуването и изработката на скулптурите. Децата имаха възможност да се докоснат до изкуството на художниците, да зададат своите въпроси и да получат много полезни съвети.

На 22 юни бе поредната изява на най- малките самодейци при читалище „Развитие – 1893”. Групата за автентични игрици „Пумпалчета”с художествен ръководител Мария Райчева взе участие в шести международен конкурс за изкуства „Радост на брега” – град Ахелой, община Поморие и градовете Созопол и Несебър. И този път децата се представиха повече от достойно и си извоюваха почетното второ място. Малчуганите  се завърнаха с плакет и почетна грамота, щастливи и удовлетворени от това, което показаха и видяха. Групата се представи на 22 юни – четвъртият фестивален ден, а явяването им бе осъществено благодарение на осигурения транспорт от Община Елхово.

И тази година творческият сезон на самодейните колективи приключи достойно, с много награди, за което заслуга имат всички самодейци и техните ръководители. Благодарим им, да са здрави и със същата енергия, ентусиазъм и желание за творчество да представят читалището и общината ни!

От читалището


Статията е публикувана на 6 юли 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА