Разходите за отбрана на членовете на ЕС трябва да купят повече време за намаляване на дълга

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Страна, която инвестира в трансгранични отбранителни проекти на ЕС, трябва да получи повече време да намали публичния си дълг съгласно фискалните правила на ЕС, заяви ръководителят на Европейската комисия в четвъртък.

Фискалните правила са в процес на преразглеждане и подобна промяна би надхвърлила договореното досега между правителствата, които искат да предоставят на разходите за отбрана статут на „релевантен фактор“ само когато Комисията преценява дали бюджетният дефицит е в границите на ЕС.

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви на годишна конференция на Европейската агенция по отбрана, че ако такова правило бъде въведено в дълговите и фискалните закони на ЕС, може да бъде голяма промяна за отбранителната и индустриалната политика на 27-членния ЕС.

Фискалните правила на ЕС, които ограничават правителствените заеми, се обсъждат от финансовите министри в Съвета на ЕС. След като постигнат сделка, те ще трябва да спечелят одобрението на Европейския парламент.

„В Съвета сега има широка подкрепа да се разглеждат увеличенията на разходите за отбрана като релевантен фактор при оценката дали дадена държава-членка има прекомерен дефицит“, каза Фон дер Лайен.

„Има място за по-нататъшни целенасочени и ограничени във времето адаптации – за намаляване на необходимите краткосрочни фискални усилия за държавите членки, които едновременно увеличават разходите си за отбрана. Това може да бъде от особено значение за инвестициите в идентифицирани критични пропуски в способностите“, каза тя.

Инвестициите ще трябва да бъдат съвместни между европейските нации и „това ще генерира специфичен стимул за трансгранични проекти в Европа“, каза тя.

Разходите за отбрана сега са предимно национален въпрос, но руската инвазия в Украйна през 2022 г. изведе на преден план дискусиите за ползата от съвместното снабдяване и производството на военни материали за увеличаване на производствените способности.

Фон дер Лайен заяви, че вариантът фискалните правила на ЕС да предоставят повече време за фискална консолидация на онези, които харчат за отбрана, може да бъде добавен към окончателната рамка по време на преговорите с Европейския парламент.

Ако е приемливо, съзаконодателите биха могли да разгледат тези предложения, докато финализират настоящите предложения. Това може да промени правилата на играта за отбранителната и отбранителната индустриална политика на Съюза в тези изключителни времена“, каза тя.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 ноември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО