Британското военно разузнаване: Руснаците местят постоянно своите ракетни площадки, искат да объркат украинската отбрана

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

На 12 декември 2023 г. Русия изстреля най-малко 15 безпилотни летателни апарата камикадзе от района на Балаклава в Крим. Това е нова площадка за изстрелване на ударните дронове на юг от Севастопол, пише Британското разузнаване в последния си доклад за войната в Украйна в социалната мрежа X.

На 5 декември руски официални лица твърдят, че са прихванали 41 атаки на украински БЛА срещу руска военна инфраструктура в Крим, включително в околностите на нос Чауда.

Нос Чауда, югоизточен Крим, е известна площадка за изстрелване Шахед, използвана от руснаците от началото на септември 2023 г.

Сега Балаклава е петата потвърдена площадка за изстрелване на такива дронове, използвана в руските операции срещу Украйна заедно с площадките на нос Чауда, в Йейск, Приморск и Курск.

Както отбелязват от британското министерство на отбраната, много е вероятно Русия да разпръсква своите площадки за изстрелване на дронове камикадзе и като метод за защита, и за да объркат украинската отбрана.

Според Британското разузнаване, Русия вероятно ще използва нови площадки за изстрелване в отговор на украинските атаки, принуждавайки Украйна да се адаптира към нови транзитни коридори на тези системи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 13 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО