САЩ изпаднаха в изолация! Русия изглежда доволна

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

След като беше дипломатически изолирана в ООН заради инвазията си в Украйна, сега Русия изглежда доволна, че САЩ споделят същата участ заради подкрепата си за Израел и войната на еврейската държава срещу „Хамас“ в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирайки висш европейски дипломат, пожелал да запази анонимност, пише БТА.

Повече от три четвърти от членовете на 193-членното Общо събрание на ООН подкрепиха във вторник призива за незабавно хуманитарно спиране на огъня в продължаващия вече два месеца конфликт в Газа, след като САЩ наложиха вето на призоваваща за такова примирие резолюция в Съвета за сигурност само няколко дни по-рано.

„С ветото си американската страна на практика даде разрешително за убийства и сега носи цялата отговорност за всяка нова жертва на конфликта в Газа“, каза постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя пред Общото събрание на ООН след гласуването.

„Да споделят тази вина с тях е нещо, което другите членове на Съвета за сигурност и страните членки на ООН като цяло не бива да бъдат молени да правят“, допълни руският дипломат.

Резолюцията на Общото събрание, настояваща за прекратяване на огъня във войната между Израел и „Хамас“, беше приета във вторник с огромно мнозинство от 153 държави, докато САЩ, Израел и още осем страни гласуваха против, а 23 държави се въздържаха.

„Сега те се наслаждават“, каза поискал да остане анонимен високопоставен европейски дипломат за злорадството на Русия от това, че САЩ остават изолирани в ООН заради подкрепата им за Израел.

Преди гласуването американският президент Джо Байдън каза, че Израел губи международна подкрепа за военната си кампания за елиминиране на палестинската групировка „Хамас“ заради „безразборните си бомбардировки“.

Израел бомбардира Газа от въздуха, наложи блокада на анклава и предприе сухопътна операция в отговор на атаката на „Хамас“ срещу еврейската държава на 7 октомври, при която според израелски данни са били убити близо 1200 душа, а 240 са били взети за заложници. Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че от началото на войната в анклава са били убити 18 608 и ранени 50 594 души.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО