„Явно толкова ги е страх от Навални, че решиха да го скрият“

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

От няколко дни се губят следите на Алексей Навални. Негови поддръжници твърдят, че той е бил преместен от наказателната колония. Но не е ясно къде е сега. Светът е загрижен за здравето на 47-годишния критик на Кремъл.

Алексей Навални, който от години гние в затвора, е бил преместен, твърдят негови сътрудници. Говорителката на опозиционния политик Кира Ярмиш написа в платформата X (преди Туитър), че местонахождението му в момента остава неясно. Уточнява се, че адвокатът му е научил от персонала на центъра за задържане ИК-6 в град Мелехово, източно от Москва, че Навални вече не е сред затворниците. Не са казали обаче къде са го отвели, става ясно още от съобщението.

Близките на Навални са били подготвени и са очаквали, че непримиримият критик на президента Путин може да бъде преместен в друг наказателен лагер с още по-тежки условия, пише по темата АРД.

Правителството на САЩ е „дълбоко загрижено“

Правителството на САЩ междувременно изрази своята загриженост. „Дълбоко сме обезпокоени от тези съобщения“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той повтори, че правителството на САЩ призовава за „незабавното“ освобождаване на Навални. Посолството на САЩ в Москва ще се опита да получи информация за местонахождението на опозиционния политик, уточнява АРД, цитирайки думите на Кърби.

Навални вече не присъства на съдебни заседания

Опасенията за здравословното състояние на Навални се засилиха след повторното му отсъствие от съдебно заседание. В момента съдът в град Ковров разглежда жалбите на политика срещу затворническата администрация. От четвъртък насам Навални не присъства на съдебни заседания както обикновено.

Ръководството на затвора оправда отсъствието му с проблеми с електрозахранването, пише Ярмиш. Миналата седмица представител на затворническия лагер е заявил пред журналисти, че проблемите ще бъдат решени възможно най-бързо. В същото време от миналата сряда на адвокатите е отказан достъп до затворника. Писма от или до Навални също не се връчват, посочва още германската медия.

Сътрудникът на Навални Любослав Собол допусна пред агенция Ройтерс, че моментът на прехвърлянето вероятно е свързан с изявлението на Путин, че ще се кандидатира отново на президентските избори догодина. „Те толкова се страхуват от Навални, че са решили да го скрият от външния свят“, е казал той.

Над 30 години затвор

Опозиционният политик е зад решетките от януари 2021 година. През август Навални получи още 19 години затвор, което означава, че ще прекара повече от 30 години в наказателна колония. Наред с другото, той е осъден за екстремизъм, политическото му движение е забранено, а близките му сътрудници или също са в затвора вече или са успели да избягат в чужбина.

Навални отхвърля всички обвинения. Според него те са политически мотивирани и целят да заглушат критиките му към Путин, отбелязва още АРД.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО