Канцлерът: Трябва да дадем ясен знак за подкрепа към Киев

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Германският канцлер Олаф Шолц заяви при пристигането си в Брюксел за срещата на върха на Европейския съюз, че на Киев не могат да се отпуснат големи средства по европейския бюджет, но все пак трябва да се даде сигнал за подкрепата на блока за Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Няма да става въпрос за решение за много големи допълнителни разходи. Има обаче нещо важно: трябва да успеем да направим възможен финансовия механизъм за Украйна и по този начин да ѝ дадем основата да продължи съпротивата си срещу руската агресия“, каза пред журналисти канцлерът.

Той коментира и въпроса за разширяването на евросъюза, като посочи, че блокът трябва да съдейства на Украйна и на други страни като Молдова и Грузия, които искат да се присъединят. „Трябва да дадем знак, особено на Украйна, че подкрепяме действията им по покриване на всички поставени от нас критерии“, подчерта Шолц. По думите му един от най-важните въпроси, които трябва да се разгледат, е започването на преговори с Украйна за присъединяването ѝ към ЕС.

Нидерландският премиер Марк Рюте от своя страна изрази надежда, че ЕС ще постигне консенсус за удължаване на финансовата подкрепа за Украйна. „Досега винаги сме успявали да постигнем единодушно решение, включително с Виктор Орбан. Аз съм напълно обнадежден и ще работя упорито с моите колеги“, каза Рюте пред журналисти преди началото на дискусиите.

Украйна се надява, че на започващия днес форум ще получи голяма политическа и финансова подкрепа от страните членки на блока, но унгарският премиер Виктор Орбан блокира споразумението по най-важните въпроси за Киев, припомня Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО