Австрия стреми да премахне „Райфайзен банк“ от украинския списък на „спонсори на войната“

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Австрия се опитва да издейства изваждането на австрийската „Райфайзен банк интернешънъл“ (Raiffeisen Bank International) от списък, в който Украйна е включила компании, които оперират в Русия или имат бизнес отношения с Москва, цитирана от БТА.

Това е условието на Виена, за да се съгласи и да подкрепи налагането на нов пакет от санкции от страна на Европейския съюз срещу Русия, съобщи Ройтерс през свои източници.

Управляващите в Австрия и „Райфайзен банк интернешънъл“ настояват банката да бъде извадена от украинския списък, известен като изброяване на „международни спонсори на войната“. Неговата цел е да бъде хвърлена сянка върху имиджа на компаниите, които извършват дейност в Русия и на практика подкрепят нейната агресия срещу Украйна, например като внасят данъци в руската хазна, посочва Ройтерс.

„Райфайзен банк интернешънъл“ е единствената австрийска компания, включена в украинския списък.

Тя е най-голямата западна банка, която продължава да оперира в Русия.

Според източници на Ройтерс, Европейската централна банка притиска австрийския кредитор да се откаже от руския си бизнес, който му носи значителени приходи.

Някои компании, сред които е и унгарската банка ОТП, бяха извадени по-рано от списъка на Киев с „международни спонсори на войната“, отбелязва агенцията.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 14 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО