Йеменските хуси поеха отговорност за нападение срещу пътуващ за Израел товарен кораб в Червено море

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Йеменските бунтовници хути поеха отговорност за нападение с дрон срещу пътуващ за Израел товарен кораб в Червено море, предаде Xinhua.

„Военната операция срещу контейнеровозния кораб MAERSK Gibraltar, който се насочваше към Израел, беше прецизна и нанесе щети на кораба“, каза военният говорител на хусите Йехя Сареа в изявление.

„Атаката дойде, след като екипажът на кораба отказа да отговори на призива на нашите военноморски сили“, каза той.

Говорителят твърди, че хусите успешно са предотвратили преминаването на няколко други чуждестранни кораба, пътуващи за Израел през последните 48 часа.

„Нашите сили ще продължат да възпрепятстват всички кораби, които се насочват към израелските пристанища, да плават в Арабско и Червено море, освен ако не бъде позволено да навлязат хранителни и медицински помощи в Ивицата Газа“, каза Сареа.

Това беше последната от поредица антиизраелски атаки на хутите след избухването на войната между Израел и Хамас на 7 октомври.

Във вторник хусите казаха, че е изстреляла ракета срещу норвежки кораб, натоварен с петрол, който се е насочил към Израел в Червено море.

На 19 ноември бойците на хусите отвлякоха търговски кораб Galaxy Leader, в Червено море и го докараха до контролирания от тях пристанищен град Ходейда.

Йемен е в гражданска война от края на 2014 г., когато подкрепяната от Иран милиция на хусите взе контрола над няколко северни провинции и принуди подкрепяното от Саудитска Арабия йеменско правителство да напусне столицата Сана.

Междувременно говорител на бизнес конгломерата „Мерск“ заяви, че негов плавателен съд „не е бил ударен“, в отговор на твърдението на групировката на йеменските хуси, а че само е бил взет на прицел с ракета, докато е преминавал покрай бреговете на Йемен.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО