Финландия затваря отново два гранични пункта с Русия тази вечер

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

С решение на финландското правителство откритите вчера два контролно-пропускателни пункта на границата с Русия – Ваалимаа при Ленинградска област и Ниирала край Карелия – отново ще бъдат затворени в 20.00 часа (21.00 часа московско време) днес, предаде РИА.

Кабинетът мотивира решението си с факта, че мигрантите продължават да пристигат през контролно-пропускателните пунктове на границата с Русия.

Преди това финландското правителство затвори всички пътни контролно-пропускателни пунктове от 30 ноември до 13 декември поради неконтролираното пристигане на мигранти през границата с Руската федерация. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, говорейки за затварянето на финландските контролно-пропускателни пунктове на границата с Руската федерация, заяви, че русофобската позиция, към която започнаха да се придържат лидерите на съседната страна, буди дълбоко съжаление.

Песков, говорейки за обвиненията срещу руските митничари, отбеляза, че те изпълняват всички инструкции, „граничният пункт да се използва от тези, които имат законното право да го правят“, а Москва не приема пресилени обвинения.

Москва не изключва възможността финландските власти да затворят напълно границата с Руската федерация, но смятат, че в този случай Хелзинки ще навреди на собствените си интереси, каза заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Александър Грушко. Тезата на Москва за потока от бежанци от Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Украйна и други страни е провокиран от „разрушителните действия на Съединените щати и техните съюзници, разпалвайки военни и междуетнически конфликти“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО