Виена оттегли ветото си срещу нов пакет санкции срещу Москва

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Австрия е одобрила 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, след като Украйна извади „Райфайзен банк“ от черния списък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на информация, получена от европейски дипломат и украинския правителствен уебсайт.

Виена настояваше банката да бъде извадена от украинския списък с „международни спонсори на войната“. Списъкът цели да засрами компаниите, които правят бизнес в Русия и подкрепят военните усилия, например като плащат данъци. Той няма юридическа сила, но има символично значение, тъй като засилва обществения натиск върху Райфайзен да напусне Русия – нещо, което австрийската банка заяви, че е готова да направи, но което все още не се е случило.

„Резервите на Австрия срещу санкциите са отменени“, заяви европейски дипломат.

„Статутът е временно преустановен за периода на двустранните консултации с участието на представители на Европейската комисия“, се казва на уебсайта на украинското правителство относно статута на Райфайзен.

Австрия искаше Райфайзен да бъде извадена от черния списък в замяна на подписването на последния пакет от санкции на ЕС срещу Русия. Райфайзен възнамеряваше да отдели руския си бизнес, който осигурява възможност за разплащания на стотици компании в страната, след като бе подложена на натиск от международните регулаторни органи.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО