Сърбите излизат на предсрочни парламентарни избори

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

В Сърбия днес ще се проведат предсрочни парламентарни избори, предаде БНР. Това е петото гласуване за депутати откакто Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич пое властта през 2012 г. Тези избори се считат за сериозен тест за президента как се е справил със съдбата на сръбското население в северните общини на Косово, както и с насилието в страната, което породи протести, продължили месеци.

Недоволството възникна след двете масови стрелби през май. Тогава в училище в Белград тийнейджър застреля девет ученици и охранител, а ден по-късно млад мъж стреля по хора в село близо до Белград, като уби осем души. Протестиращите поискаха правителството да поеме отговорност. Обединената проевропейска опозиция тогава застана начело на недоволството с надслов „Сърбия срещу насилието“ и сега се явява с листа, носеща името на протеста.

Последните проучвания обаче показват, че Вучич и социалистите – неговите коалиционни партньори, могат да съберат над 50 процента, “Сърбия срещу насилието“ получава подкрепата на близо 24 на сто. Очаква се още три коалиции да преминат прага от три процента за влизане в парламента. Общо 18 партии и обединения се борят за подкрепата на 6,5 милиона избиратели за 250 места в парламента. Заедно с изборите за нов парламент ще се гласува и за местни власти в 65 общини.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО