Майка и дъщеря християнки са били застреляни от израелски снайперист в Газа

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Майка и дъщеря християнки са били застреляни от израелски войник в района около латинската енория на Светото семейство, съобщи Латинската патриаршия на Йерусалим, предаде dariknews.bg.

„Около обяд днес /б.р. вчера/ снайперист на израелската армия уби две християнки в енорията „Светото семейство“ в Газа, където християнски семейства се подслониха след избухването на войната между Израел и „Хамас“, се казва в изявление на патриаршията.

„Нахида и дъщеря ѝ Самар бяха застреляни, докато вървяха към сестринския манастир. Едната е била убита, докато се е опитвала да пренесе другата на безопасно място“, се казва още в съобщението, без да се уточнява възрастта на жертвите.

Още седем души са били ранени от стрелба, докато са се опитвали да защитят други, се казва в изявлението.

Израелската армия не отговори на молбата за коментар относно инцидента на територията на единствената католическа църква в Ивицата Газа, предаде АФП.

Патриаршията заяви, че преди началото на стрелбата не е било отправено никакво предупреждение, и добави: „Те бяха хладнокръвно застреляни в помещенията на енорията, където няма воюващи страни.“

Войната в Газа беше предизвикана от безпрецедентната атака на „Хамас“ срещу Израел на 7 октомври, при която по официални данни загинаха около 1140 души, повечето от които цивилни.

По данни на управляваното от „Хамас“ министерство на здравеопазването на територията на Газа, кампанията на Израел за смазване на войнстващата групировка досега е отнела живота на най-малко 18 800 души, предимно жени и деца.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО