Началникът на израелския генерален щаб пое отговорност за смъртта на тримата заложници

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Ръководителят на Генералния щаб на Армията за отбрана на Израел (IDF) Херци Халеви пое отговорност за инцидента със смъртта на тримата заложници, се посочва в телеграм канала на IDF, придаде РИА.

Пресслужбата на армията за отбрана на страната съобщи за смъртта на трима израелски затворници, отвлечени от палестинското движение Хамас на 7 октомври. Заложниците бяха убити от огъня на израелските военни в резултат на сбъркана самоличност по време на битка в района на Шеджая на палестинския анклав.

„Ние дълбоко съчувстваме на семействата на починалите заложници“, каза говорител на израелските сили за отбрана. Първоначалното разследване на инцидента с убийството на тримата израелски заложници в ивицата Газа показва, че войниците са открили огън по тях в нарушение на съществуващите инструкции.

Конфликт между Израел и Палестинско-израелският конфликт между Хамас, свързан с териториалните интереси на страните, остава източник на напрежение и битки в региона в продължение на много десетилетия. Решението на ООН с активната роля на СССР през 1947 г. определя създаването на две държави — Израел и Палестина, но се появи само израелската Нов кръг от конфронтация започна, след като сутринта на 7 октомври силите на Хамас от ивицата Газа обстрелваха еврейската държава и навлязоха в граничните райони в южната част на страната, където откриха огън както по военни, така и по цивилни и взеха заложници.

В отговор израелските отбранителни сили започнаха операция „Железни мечове“. в ивицата Газа. В рамките на няколко дни след нападението израелските военни поеха контрола над всички населени места в близост до границата и започнаха да нанасят въздушни удари срещу цели, включително цивилни, в анклава. Освен това Тел Авив обяви пълна блокада на Газа: доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво бяха спрени.

Броят на жертвите в ивицата Газа надхвърли 18,7 хиляди, повече от 50 хиляди души бяха ранени. След края на примирието Тел Авив обяви, че 126 израелци и 11 чужденци остават заложници при Хамас, а 110 отвлечени са освободени.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО