Нетаняху намекна, че подготвя нова сделка за освобождаване на заложниците

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Израелският премиер Бенямин Нетаняху намекна, че подготвя ново споразумение за освобождаване на заложниците, задържани в ивицата Газа от палестинското движение Хамас. Това съобщи катарският телевизионен канал Al Jazeera, цитиран от ТАСС.

В разговор с репортери късно в събота Нетаняху потвърди, че е дал инструкции на преговарящия екип. Според премиера офанзивата на Израел в Газа е помогнала за сключването на споразумение за освобождаването на някои заложници през ноември, така че интензивният военен натиск върху Хамас ще продължи. „Инструкциите, които давам на преговарящия екип, са базирани на този натиск, без който не постигаме нищо“, каза той.

Коментарите на израелския лидер дойдоха, след като Катар потвърди, че преговорите за евентуално ново примирие между Хамас и Израел продължават.

На свой ред вестник The Times of Israel съобщи, че извънредният военен кабинет на Израел се е събрал в събота вечерта, за да обсъди предложена сделка за връщане на още заложници от плен в Газа. Според изданието споразуменията, обсъдени на преговорите между ръководителя на израелската разузнавателна служба Мосад и представители на Катар включват освобождаването на възрастни мъже и цивилни в замяна на високопоставени палестински затворници, държани в израелски затвори.

Преди ден израелските медии съобщиха, че шефът на Мосад, Барнеа, е отлетял за Европа, където ще води преговори с представители на Катар за ново споразумение за освобождаване на заложниците. Преди това израелският портал Walla! предаде, че катарски и египетски посредници са се свързали с еврейската държава миналия уикенд и са попитали дали израелската страна е готова да поднови преговорите за евентуално ново споразумение .

В петък кабинетът на израелския министър-председател съобщи, че Барнеа е обсъдил ситуацията със заложниците в ивицата Газа със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по време на среща в Тел Авив.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО