Витлеем се отказа от Коледните празненства заради войната между Израел и Хамас

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Витлеем се подготвя за тиха Коледа, без празничните светлини и обичайната коледна елха, извисяваща се над площад Мангер, след като официални лица в родното място на Исус Христос решиха да се откажат от празненствата поради войната между Израел и Хамас, предаде Асошиейтед прес.

Отмяната на коледните празненства, които обикновено привличат хиляди посетители, е тежък удар за икономиката на града, зависима от туризма. Но радостното веселие е невъзможно по време на огромното страдание на палестинците в Газа, каза кметът Хана Хание.

“Икономиката се срива”, каза Хание пред Асошиейтед прес в петък. “Но ако го сравним с това, което се случва с нашия народ и Газа, това е нищо.”

От 7 октомври достъпът до Витлеем и други палестински градове в окупирания от Израел Западен бряг е труден, с дълги опашки от автомобили, чакащи да преминат през военните контролно-пропускателни пунктове. Ограниченията също попречиха на много палестинци да напуснат територията, за да работят в Израел.

Градските лидери се притесняват от въздействието, което затварянето има върху малката палестинска икономика на Западния бряг, която вече се бори с драматичен спад в туризма от началото на войната. Палестинският туристически сектор е претърпял загуби от 2,5 милиона долара на ден, възлизащи на 200 милиона долара до края на годината, каза палестинският министър на туризма в сряда.

Годишните коледни тържества във Витлеем — споделени между арменски, католически и православни общности – са големи предимства за града, където туризмът представлява 70% от годишния му доход. Но този сезон улиците са празни.

Тъй като повечето големи авиокомпании отмениха полети до Израел, над 70 хотела във Витлеем бяха принудени да затворят, оставяйки около 6000 служители в туристическия сектор безработни.

Кметът Хание каза, че докато коледните тържества са отменени, ще се проведат религиозни церемонии, включително традиционно събиране на църковни лидери и полунощна литургия.

“Витлеем е съществена част от палестинската общност,” каза кметът. “Така че на полунощна литургия тази година ще се молим за мир”.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО