Племенник на Арафат: Ако Махмуд Абас не се оттегли доброволно, може да стане грозно

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Насър ал Кудва, бивш външен министър и племенник на покойния палестински лидер Ясер Арафат, каза в интервю за FRANCE 24, че “определено не изглежда’, че Израел се цели срещу Хамас” но всъщност води “истинска дивашка война” върху палестински цивилни.

Кудва също така не смята, че Израел „ще успее да елиминира Хамас” и призова двете страни да прекратят войната, подчертавайки, че палестинците трябва да се справят с последиците от конфликта като обединен народ.

Въпреки че може да е необходимо временно арабско или международно присъствие за преходен период, палестинците трябва да бъдат водещите, каза той. “Идеи като това да дойдат чужденци,’няма да проработят.”

Кудва каза, че докато войната вероятно ще отслаби Хамас, бъдещите междупалестински преговори ще трябва да включват групировката. “Ние, като палестинци, трябва да сме готови да продължим дебатите с тях,“ каза той.

Попитан дали президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас трябва да се оттегли, Кудва отбелязва, че “преобладаващо мнозинство от палестинския народ” искам той да си тръгне. Абас беше избран само веднъж за 18-те си години начело и оттогава стана крайно непопулярен, каза той, като социологически проучвания показват, че “85% от палестинците искат Абас да подаде оставка. Това трябва да приключи.“

По-нататък той каза, че е „право на палестинския народ да вижда нови лица”. Но ако сегашното ръководство откаже да се оттегли доброволно, нещата може да станат “грозни”, прогнозира той.

Кудва каза, че след войната в Газа трябва да бъде въведено ново палестинско управление. Фигури като бившия шеф на сигурността в Газа Мохамед Дахлан и лидерът на Фатах в затвора Маруан Баргути или дори самият той биха могли да играят роля в това ново бъдеще, като каза, че би бил готов, ако бъде помолен, да „изпълни някои отговорности”.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО