Върховният съд на Колорадо дисквалифицира Тръмп от изборите в щата през 2024 г

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Върховният съд на Колорадо във вторник обяви Доналд Тръмп за недопустим да заема поста отново съгласно клаузата за въстание в конституцията на САЩ, предаде Гардиън.

В историческо решение съдиите наредиха той да бъде отстранен от първичното гласуване за президент на щата, след като установиха, че е участвал в бунт на 6 януари 2021 г. Решението създава вероятен сблъсък в най-висшия съд на нацията за да се реши дали атаката срещу Капитолия от 6 януари се равнява на бунт и дали участието на Тръмп го дисквалифицира да се кандидатира за поста.

Решението 4-3 на Върховния съд на Колорадо бележи първия път, когато кандидат за президент се счита за неквалифициран за длъжност съгласно рядко използвана разпоредба, която забранява на бунтовниците да заемат длъжност.

“Мнозинството от съда смята, че Тръмп е дисквалифициран да заема длъжността президент съгласно раздел 3 от 14-та поправка,” каза съдът, чиито съдии бяха назначени от губернатори демократи.

Тръмп обеща да обжалва пред Върховния съд на САЩ, съобщиха от щаба му.

“Ние сме напълно уверени, че Върховният съд на САЩ бързо ще се произнесе в наша полза и най-накрая ще сложи край на тези антиамерикански съдебни дела” каза Стивън Ченг, говорител на кампанията на Тръмп.

Решението се отнася само за първичните избори на републиканците на 5 март в щата.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО