Китай ще разширява енергийното сътрудничество с Русия

Публикувано преди 5 месеца  |  Света

Пекин възнамерява да разшири енергийното сътрудничество с Русия по всички етапи на производството, каза китайският посланик в Русия Джан Ханхуей пред руската държавна информационна агенция РИА в интервю, публикувано във вторник.

„Китай очаква да разшири сътрудничеството по цялата производствена верига в енергийната индустрия“, каза пратеникът, цитиран от РИА, преди срещата на руския премиер Михаил Мишустин и висшите лидери на Китай.

„Пред лицето на колебанията на глобалния енергиен пазар и пред външните рискове и предизвикателства Русия и Китай винаги се придържат към принципите на взаимно доверие и взаимна изгода, непрекъснато увеличават сътрудничеството в енергийната област и по този начин дават положителен принос за гарантиране на глобалната енергийна сигурност“, каза Джан.

Пратеникът също каза, че двете страни са в активни дискусии относно планирания от Русия газопровод „Силата на Сибир 2“, включително относно технологията на проекта, бизнеса и начина на сътрудничество, се казва в интервюто, публикувано на уебсайта на китайското посолство.

Китай се надява да установи по-дългосрочен и по-стабилен режим на сътрудничество с Русия за съществен напредък в проекта „възможно най-скоро“.

Мишустин, освен че ще проведе разговори с китайския премиер Ли Цян, ще се срещне с президента Си Дзинпин по време на посещението си в Пекин, съобщи руското правителство в понеделник.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО