Според Иво Христов с промените в Конституцията се отказваме от своя суверенитет

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Конституцията беше похитена от управляващото мнозинство в парламента. Това заяви пред БНР евродепутатът Иво Христов от Партията на европейските социалисти.

„Моментът е исторически, защото официално се отказваме от своя суверенитет, тъй като вече двойни граждани ще могат да бъдат депутати и министри“, подчерта той.

Демонтирането на Паметника на съветската армия Иво Христов определи като „част от общия разпад на държавността и загубата на суверенитет“:

„Похищава се и нашето минало и следите от една епоха, която бодеше очите на новата конюнктура“.

Евродепутатът коментира шансовете на страната ни да влезе в Шенгенското пространство до края на годината:

„Едва ли ще има положителен развой. Протичат глобални процеси, а те поставят под въпрос бъдещето на ЕС, а оттам и на Шенген. … Би било голяма етапна победа, ако успеем да влезем пълноценно в Шенген, но не бива да се възприема като някакъв капитален факт в развитието на България. Не бива да приемаме утешителната награда за влизане по въздух и вода, защото това затвърждава нашата периферна роля в ЕС, с която не трябва да се примиряваме“.

Като дългогодишен журналист Иво Христов коментира и свободата на словото в България в контекста на неизлъченото интервю на Петър Волгин с посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова в предаването „Политически НЕкоректно“:

„Свидетели сме на банална цензура от класически тип. Забрана. За съжаление журналистическата общност не реагира адекватно. Българската журналистика, в кавички, отдавна се е отдала в пропаганда и конформизъм. За нея журналисти присъствието на журналисти като г-н Волгин и неколцина други, които имат собствена позиция, е силно притеснително и тя не показа никаква професионална солидарност с тях, с редки изключения, разбира се“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 20 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО