Керемедчиев: До 2025 г. няма да пречупим мнението на Австрия

Публикувано преди 5 месеца  |  България

Трябва да уточним, че не говорим за частично влизане на България и Румъния в Шенген, няма такъв термин. Точният термин е „поетапно” – тоест от страни кандидати за Шенген, вече от март ще са страни членки на Шенген. Това заяви Милен Керемедчиев, бивш заместник външен министър, в ефира на Нова телевизия.

„Поетапното влизане не е безпрецедентен случай – самата Австрия така е влязла. Словакия последно така е влязла в Шенген. Основният казус тук обаче е, че и при двете страни периодът между двата етапа е бил кратък – 4 месеца. При нас и Румъния обаче нямаме конкретна дата за влизане по суша. Не виждам как до 2025 г. ще пречупим мнението на Австрия”, обясни той.

„Март месец, при смяната на полетните разписания, е по-лесно да се окомплектова и трафикът по шенгенските коридори. Австрия също пожела да изпрати експерти, които да помогнат на България и Румъния за влизане по въздух в Шенген. За сухопътните граници, има три конкретни условия, които съответстват с нашите искания – утрояване на мисията на Frontex по границите с Румъния. Втората – изграждане на непробиваема стена на външните граници на България и Румъния с Турция и Молдова, което при нас би отнело поне година. Най-важното и дискутираното – връщането на мигрантите”, допълни още Керемедчиев.

Според него следващата година ще е много тежка в контекста на преговорите за Шенген.

На въпрос какво значи приемането ни в Шенген по въздух и вода за нормалните граждани, той подчерта: „Нормално е да има по-малък ефект, отколкото би имало приемането ни по сухопътните граници. Ще продължат забавянията по сухопътните граници, но пък ще има улеснение за пътуването по въздух – без проверки до европейските точки. Преговорите трябва да продължат, но имаме да свършим още домашно.”

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО