Важните новини във ФАКТИ на 28.12.2023 г.

Публикувано преди 5 месеца  |  България

Денков: Нямаме проблеми с подготовката за еврозоната

По темата за влизането на България в Шенген министър-председателят Денков коментира: „Днес беше представена информация, все още продължават преговорите, но има концептуално съгласие по основните елементи на споразумението тази година. Това, което направихме в тази среща е да видим какви са следващите стъпки”

Борисов: Радвам се, че придвижихме България максимално към Шенгенското пространство

„Заедно с финансовия министър Асен Василев, премиера Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и вътрешния министър Калин Стоянов проведохме работна среща относно влизането на България в Шенген и еврозоната. Искам да помоля всички за повече оптимизъм“, написа във Фейсбук лидерът на ГЕРБ и председател на Комисията по външна политика Бойко Борисов.

„Лично участвам активно в усилията, които се полагат всекидневно и се радвам, че успяхме да придвижим България максимално към Шенгенското пространство, посочва той и допълва: „Разбира се, най-ценно е свободното преминаване на сухопътните граници и ние няма да се откажем. Вицепремиерът Габриел ни увери, че преговорният процес продължава и България има време до края на годината“.

Асен Василев: Имаме 1 млрд., с който да си помогнем за догодина и дефицит от 2,5%

Предварителни данни за изпълнението на бюджета показват, че дефицитът ще бъде по-нисък от планираното, каза министърът на финансите Асен Василев след среща в Народното събрание.

„Очаквам дефицитът да е 2,5%, а не 3%. Така ще останат 1 млрд. лева, които можем да използваме тази година, за да си помогнем за догодина за общинските проекти“, допълни той, цитиран от dariknews.bg.

„Имаме 1 млрд., с който да си помогнем за догодина по общинските проекти и дефицит от 2,5%, което опровергава всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира“, каза още министърът на финансите.

От Австрия: Преговорите за „въздушен Шенген“ с България и Румъния продължават

По повод на реакциите на правителствата на България и на Румъния за предстоящото частично присъединяване на двете страни към Шенгенското пространство министерството на вътрешните работи на Австрия е излязло с изявление, според което преговорите за „въздушен Шенген“ със София и Букурещ продължават.

Мария Габриел: В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници

Последните дни проведохме многобройни и интензивни часове на преговори за детайлите относно влизането ни в Шенгенското пространство. Продължаваме да работим много активно с партньорите в Австрия, Румъния и ЕК относно пълноправното ни членство в Шенген. В края на март ще отпадне контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контролът и на сухоземните граници.

Ето какви ще са заплатите на учителите от 2024 година

Индивидуалните основни заплати на всички педагогически специалисти се увеличават с 8.4% от 1 януари 2024 г. Това става по силата на новия Колективен трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, който подписаха днес министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков и социалните партньори.

„Добрият и конструктивен диалог е решаващ в търсенето и приемането на най-добрите решения за системата. Дълбок поклон към работещите в нея, които дават своя професионализъм и лично благополучие в името на успеха на нашите деца“, каза министър Цоков.

Вили Лилков: Политическата криза блокира не само СОС, но и столицата

Общинският съвет е в политическа криза. Въпросът е тази криза да не се пренесе в Столична община. Това заяви общинският съветник от „Синя София“ Вили Лилков в ефира на bTV.

„Общинският съвет не може да взима никакви решения без председател. Не може да заседава по докладите на районни кметове, на главния архитект, на кмета на София, не може да се приеме бюджет, не е приет плана за сметка на чистотата. През Общинския съвет всичко е блокирано. Не са структурирани комисиите. Кметът внесе доклад за безлихвен кредит към държавата и още 15 млн. лева от общинския бюджет, а с това е свързано плащането по текущи проекти“, обясни той.

„Възраждане“ и БСП не дойдоха на срещата в СОС. Няма решение на кризата!

Политическите групи в Столичния общински съвет дискутират бъдещи политики и търсят консенсус около избора на председател на СОС. Срещата бе инициирана от общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО и проф. Вили Лилков от “Синя София. Присъстват представители на ПП-ДБ – “Спаси София“, ГЕРБ и ИТН, уточни „Фокус“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 28 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО