9,5 години затвор в Сибир за съюзник на Навални

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

В петък руски съд осъди на девет години и половина затвор съюзничка на хвърления в затвора критик на Кремъл, Алексей Навални, за ръководене на „екстремистка организация“, съобщиха от правния ѝ екип, цитирано от Ройтерс.

Ксения Фадеева е местен депутат от 2020 г. насам в сибирския град Томск, а също така е бивш ръководител на антикорупционната организация на Навални в околния регион.

Руските власти определиха организацията на Навални като „екстремистка“ през 2021 г., като на практика я забраниха и наложиха строги наказания на лицата, участвали в предишните ѝ законни дейности.

В изявление, публикувано в приложението за съобщения Telegram, група, представляваща съюзниците на Фадеева, заяви, че тя ще обжалва присъдата.

Преди това на Фадеева беше забранено да използва интернет от декември 2021 г., а от октомври е под домашен арест.

През 2020 г. Фадеева беше един от двамата пронавални кандидати, които спечелиха изборите за общински съвет в сибирския университетски град Томск – рядък успех за опозиционно движение, на което руските власти до голяма степен бяха забранили да участва в избори.

По времето, когато Фадеева ръководи местната организация на Навални, Томск се превръща в относителна крепост на движението, като в 580-хилядния град е избран градски съвет, в който преобладава опозицията.

Самият Навални, който стана известен с това, че освирка елита на президента Владимир Путин и обвини в огромна корупция, излежава присъди затвор с обща продължителност над 30 години по редица обвинения, които според него са били скалъпени, за да му се запуши устата.

Този месец той е преместен в наказателна колония на север от Полярния кръг. Адвокатът му заяви, че руските власти искат да изолират Навални преди президентските избори в Русия през март. Като затворник Навални не може да участва в изборите.

Поддръжниците му, много от които през последните години избягаха в чужбина, смятат 47-годишния Навални за бъдещ лидер на Русия, макар че не е ясно колко голяма е подкрепата на населението.

Властите смятат него и поддръжниците му за екстремисти, свързани с разузнавателната агенция ЦРУ, която според тях се опитва да дестабилизира Русия.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 29 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО