Ива Лазарова: Никаква технология на гласуване не връща избирателите

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Освен липсата на интерес към изборите, станаха ясни две основни неща – липсваха послания в предизборните кампании, и още – каквато и да е технологията на гласуване, избирателите не се върнаха в секциите.

Това заяви пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда.

Без изчистване на избирателните списъци не можем да преценим с колко точно е спаднала избирателната активност, посочи тя.

Въпреки че през последните месеци виждаме партии от проевропейско мнозинство, които говорят, че са не-коалиция, в кампаниите те така изостриха реториката си, че им стана трудно след това да правят политика, отбеляза Лазарова. По думите ѝ от друга страна в парламента се наблюдават „отявлено проруски групи, които са доста по-монолитни“, а между тези противоположни сили има „чисти кавги и крясъци“, които отблъскват.

Според нея „до избирателите въобще не достигат посланията на партиите“ и няма класическа програма, с която те да се запознаят, за да бъдат привлечени.

Очевидно задължителното гласуване не проработи по отношение на избирателната активност, смята Ива Лазарова.

Поражда се въпросът каква ще е легитимността на взетите решения. На местните избори 15% бе делът на недействителните бюлетини за общински съветници, което е нов рекорд, допълни тя.

Повтаряща се препоръка в докладите на ОССЕ е ЦИК да разгледа въпроса за недействителните бюлетини, припомни Лазарова, но отбеляза, че „има постоянна резистентност от страна на комисията“.

Има хронични проблеми, по които не се работи, коментира Ива Лазарова в предаването „Преди всички“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 30 декември 2023

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО