Тафров: Не е вярно, че орди афганистанци и сирийци ще дойдат в България

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Не е вярно, че орди афганистанци и сирийци ще дойдат към България. Хората трябва да са спокойни. Коментарите на политици, че има нови условия по Дъблинското споразумение – са доста неточни. Тези хора и преди са правили подобни неточни прогнози. няма да им е за пръв, нито за последен път”

Това заяви пред NOVA дипломатът Стефан Тафров.

„Австрия също има вътрешна политика и политици, които се възползват от страховете на хората. Тази цифра от 6000 бежанци, които ще ни бъдат върнати – дойде от изказването на австрийски политик”, посочи и Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет по външна политика.

„Не мисля, че става въпрос за заплаха за сигурността на страната. Най-малкото, защото това са спекулации и доста лош политически пиар от страна на актьори, които имат интерес да го направят. Говорим за споразумения, които са много ясно разписани и които много ясно казват колко бежанци можем да получим ние. Всички тези страшни цифри – 4000, 6000, които се появиха в общественото пространство, са най-малкото неточни. Защото няма точно определен брой мигранти, които можем да получим ние, и Австрия да ни върне”, категоричен е Искрен Иванов, експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 4 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО