Отношенията между Тайван и Китай будят все по-сериозно безпокойство у САЩ

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Потенциалната криза в Тайванския пролив бе оценена като „непредвидена ситуация от ниво 1“ в доклад на Съвета за международни отношения на САЩ, публикуван по- рано тази седмица.

Докладът от проучването„The Preventive Priorities Survey 2024“ посочва, че „засиленият икономически и военен натиск от страна на Китай към Тайван, особено около президентските избори в Тайван през 2024 г., задълбочава тежката криза в пролива“, отразяваща се на САЩ и на други страни в региона.

Ситуацията в пролива за пръв път влиза в класацията като непредвидена ситуация от ниво 2 през 2019 г., а от 2021 г. е от ниво 1.

В допълнение към напрежението в Тайванския пролив и Южнокитайско море, докладът се фокусира и върху нарастващия риск от въоръжен конфликт с Русия.

Междувременно докладът посочва, че тенденцията за намаляване на въоръжените конфликти по света след края на Студената война се обръща.

Докладът, публикуван за първи път през 2008 г., оценява текущите и потенциалните конфликти въз основа на вероятността им да възникнат през следващата година и потенциалното им въздействие върху интересите на САЩ. Има общо 3 нива, като тези, оценени като ниво 1, са най-сериозни.

Според докладът нарастващата политическа поляризация в САЩ по отношение на президентските избори през 2024 г. може да доведе до актове на вътрешен тероризъм и политическо насилие.

Това е първият път от 16 години, в който президентски избори в САЩ са извор на толкова сериозно безпокойство в страната, като според доклада са оценени като непредвидена ситуация с висока вероятност и голямо въздействие.

Продължителният конфликт между Израел и Хамас в Газа, който разпалва по-широк регионален конфликт, и нарастването на миграцията към югозападната граница на САЩ поради насилие, корупция и икономически затруднения в Мексико и Централна Америка, също бяха оценени ситуация от ниво 1.

Класифицирани по сходен начин са ескалацията на войната в Украйна, пряка военна конфронтация между Иран и Израел, сериозни кибератаки срещу инфраструктурата на САЩ и остра криза на сигурността в Североизточна Азия, предизвикана от тестването на ядрени оръжия от Северна Корея.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 6 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО