Кандидат за поста на Путин: Войната в Украйна е голямата му грешка

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Политик, който иска да се кандидатира срещу Владимир Путин на предстоящите президентски избори в Русия, описа вчера решението на държавния глава да започне война в Украйна като „голяма грешка“ в разговор със съпругите на руски войници, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Борис Надеждин, представляващ дясноцентристката партия „Гражданска инициатива“, която не е представена в парламента, трябва да събере 100 000 подписа от хора в цяла Русия, за да може да се изправи срещу Путин.

60-годишният Надеждин разказа на войнишки съпруги, че войната, която Кремъл нарича „специална военна операция“, е „голяма грешка на Путин, разбира се, и последствията ще бъдат много тежки.“

Надеждин каза, че войниците на фронта „изпълняват своя дълг, като наистина проливат кръвта си там и рискуват живота си и искаме те просто да се върнат.“

И поддръжниците, и противниците на Путин не се съмняват в неговото преизбиране, предвид пълния му контрол върху лостовете на властта и факта, че най-известният му опонент Алексей Навални излежава общо повече от 30 години затвор в наказателна колония в Арктика.

Критиците казват, че целият процес е като смокинов лист, прикриващ липсата на демокрация и целта му е да създаде привидна конкуренция в система, където тя не съществува.

Кремъл твърди, че 71-годишният Путин ще спечели нов шестгодишен мандат, защото има истинска обществена подкрепа.

Все още не е ясно дали Надеждин ще се справи с набирането на 100 000 подписа и докъде ще му бъде позволено да прокара своята критика срещу войната.

Малко след като Путин изпрати армията си в Украйна преди близо две години, Русия прие закони, криминализиращи „дискредитирането“ на въоръжените сили и съзнателното разпространяване на невярна информация за тях.

Надеждин обеща да представи план за прекратяване на конфликта. Миналата седмица той отправи остри критики към властите заради прекъсванията на отоплението, засегнали части от Русия в период на изключително ниски зимни температури.

„Градовете замръзват. Кой е виновен?“ попита той в публикация в „Телеграм“. „Огромните суми пари, които са похарчени и планирани за специалната военна операция можеше да бъдат инвестирани в подобряването на качеството на живот на моите съграждани“, написа Надеждин.

Путин даде да се разбере, че войната има централно значение в кампанията за неговото преизбиране, когато миналия месец на среща с войници и майки на мъже, убити в битка, обяви намерението си да се кандидатира отново.

Миналата седмица той отбеляза Рождество по стар стил с близки на загинали войници.

Преди месец лидерът на Кремъл каза на руснаците че Русия укрепва позициите си по фронтовите линии в Украйна и ще продължи да се сражава, докато постигне целите си.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО