САЩ и Великобритания поразиха цели на хутите в няколко града на Йемен ВИДЕО

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

По нареждане на американския президент Джо Байдън сили на САЩ, заедно с Великобритания и с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия, успешно са поразили цели в Йемен, използвани от хутите, предаде БНР.

За атаката потвърдиха официално първият човек в Белия дом и британския премиер Риши Сунак, който преди това проведе извънредна среща на комитета за кризисни ситуации „КОБРА“ и спешна среща на кабинета.

Агенция Ройтерс първа цитира представители на хутите, които съобщават за нападения срещу четири града в Йемен – столицата Сана, най-голямото пристанище в Червено мореХодейда, Дамар и Саада. В съобщението се казва, че Израел също участва в нападенията, но това не е потвърдено от независим източник.

„Скай нюз“ се позова на американския си партньор Ен Би Си Нюз, че британците и американците са изстреляли крилати ракети „Томахоук“. „Асошиейтед прес“ уточни, че те са пуснати от кораби в Червено море и бойни самолети, а цели са логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и оръжейни складове на хутите. Според „Ройтерс“ в операцията участват и подводници.

Последва и официална реакция от вицепрезидента на медийния орган на хутите в Сана Насър Алдийн Амер, който заяви: „Бруталната агресия срещу нашата страна, за която нападателите ще платят абсолютно и без съмнение и ние няма да отстъпим от нашата позиция в подкрепа на палестинския народ, каквато и да е цената“.

В писмено изявление американският президент Джо Байдън от своя страна изтъкна, че няма да се поколебае да нареди нанасянето на нови удари.

Междувременно анализаторът по морска сигурност Иън Ралби заяви за „Скай нюз“, че Лондон и Вашингтон трябва много внимателно да обмислят последиците от техните действия, защото хутите не играят по същите правила като останалите.

„Хутите са търговци на хаос и наистина се радват на вниманието, което получават сега. След като водят гражданска война в Йемен в продължение на 10 години без да им се обръща особено внимание, сега те жадуват за легитимност като бойна сила“, изтъкна Иън Ралби.

Американските и британските удари срещу хусите в Йемен бяха насочени към радари, дронове и ракетна инфраструктура, за да намалят способността на групировката да атакува търговски кораби в Червено море, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, цитиран от Франс прес.

„Тази операция има за цел да наруши и намали способността на хусите да застрашават моряците и да заплашват международната търговия в един от най-важните морски пътища в света“, подчерта ръководителят на Пентагона в изявление, цитирано от БТА.

Междувременно САЩ призоваха Техеран незабавно да освободи петролния танкер, задържан в Оманския проток от иранските военноморски сили по разпореждане на съдебните власти на Ислямската република, предаде ДПА, цитирана от БТА.

„Иранското правителство трябва незабавно да освободи кораба и екипажа му“, заяви заместник- говорителят на американския Държавен департамент Ведант Пател.

„Това незаконно превземане на търговски плавателен съд просто е поредният акт на Иран или е допуснат от Иран, който има за цел на наруши на международната търговия“, добави Пател.

Заместник-говорителят на Държавния департамент подчерта, че Вашингтон ще продължи да се противопоставя на „тревожното и дестабилизиращо поведение на Иран“.

По-рано вчера иранската новинарска агенция ИРНА съобщи, че военноморските сили на страната са задържали петролен танкер в Оманския проток по нареждане на съдебните власти във връзка с обвинение в кражба на ирански петрол, отбелязва ДПА.

Миналата година корабът „Свети Никола“ стана център на спор между Вашингтон и Техеран, след като бе задържан от САЩ в рамките на операция за прилагане на санкции. По това време „Свети Никола“ плаваше под името „Суец Раджан“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО