Латвийците конфискува Дома на Москва в Рига

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Латвийският парламент реши държавата да си върне собствеността върху сградата в латвийската столица, където се помещаваше Домът на Москва, а преди това беше ползвана от руския културен център, защото институцията е била „пропаганден“ инструмент, използван от Русия, за да упражнява своето влияние, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Домът на Москва, спонсориран от общината на руската столица за насърчаване на „културното и икономическо сътрудничество“ между Москва и Рига, беше затворен през март 2022 г., след нахлуването на Русия в Украйна.

След гласуването в парламента Домът на Москва отново ще стане собственост на министерството на транспорта на Латвия, бивш собственик на сградата.

В изявление латвийският парламент смята, че Домът на Москва е „инструмент на външната политика на Русия, с помощта на който тя умишлено разпространява пропаганда, оправдаваща своите агресивни действия и прокремълски интерпретации на историята“.

Президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс заяви, че е „уведомил“ украинския си колега Володимир Зеленски за това решение.

Вотът на депутатите в Рига предизвика възмутена реакция от руското посолство в Латвия, което го определи като „държавна кражба“.

„Това безпрецедентно враждебно поведение няма да остане без отговор“, казаха от посолството на Русия.

Латвия, бивша съветска република, сега член на НАТО, е силен съюзник на Украйна. Нейните отношения с Русия се влошиха бързо след руската инвазия в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО