Израел: Добавиха хиляди палестинци към списъци за спорно финансиране за тероризъм

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

От 7 октомври насам Палестинската автономия е добавила хиляди палестинци към списъка си с хора, които имат право да получават спорно финансиране за тероризъм, съобщи израелски наблюдател, цитиран от израелската новинарска агенция ТПС, предаде БТА.

Констатациите предизвикаха възмущение сред израелските жители на общности, опустошени от кланетата на „Хамас“.

Базираният в Йерусалим Палестински медиен надзор заяви, че палестински официални лица са обявили, че 3550 терористи, намиращи се в затвор в Израел, ще получат плащания, както и семействата на 23 210 „мъченици“. Броят на затворниците беше обявен в „Телеграм“ канала на Клуба на затворниците, финансиран от Палестинската автономия. Броят на мъчениците, който включва терористите, убити по време на извършване на нападения, беше съобщен вчера в официалния всекидневник на Палестинската автономия „Ал Хаят Ал Джадида“.

„Това е важно, защото Комисията на Палестинската организация за освобождаване на затворниците плаща заплатите. Това означава, че терористите от Газа са официално признати и ще получават заплати“, заяви директорът на Палестинския медиен надзор Итамар Маркус пред ТПС.

„Ние вече знаехме за това, но сега вече е официално“, добави Маркус. „Това означава, че Палестинската автономия разглежда всички убити от Израел като невинни жертви. Дори терористите са жертви, защото Палестинската автономия заяви, че нападението им е оправдано в отговор на израелската окупация, продължаваща вече седем десетилетия – т.е. от създаването на Израел.“

От 3550-те терористи, предвидени за финансиране, 661 са терористи на „Хамас“ от Газа. Останалите са палестинци, арестувани при почти всекидневните израелски антитерористични операции в района на Юдея и Самария. По израелски данни около 1300 от заподозрените в тероризъм, арестувани при антитерористични операции от 7 октомври насам, са свързани с „Хамас“.

„Увеличението на броя на затворниците с близо 67 % първоначално ще струва на Палестинската автономия допълнително 1 331 000 долара на месец (4 970 000 шекела), което ще добави 16 милиона долара към миналогодишните разходи от 161 милиона долара (600 000 000 шекела) за заплати на терористите“, съобщава Палестинският медиен надзор.

Адел Реймер, жителка на кибуц Нирим, която е била евакуирана в Ейлат, била разгневена, когато е научила за новите палестински възнаграждения. „Това е възмутително. Ние учим децата си на съжителство, а това съобщение учи обществеността, че тероризмът се заплаща“, заяви пред ТПС двойната гражданка на Израел и САЩ.

„Това е много лично за мен – аз почти платих за това с живота си и с живота на внучките ми, на сина ми, когато всички ние бяхме почти убити. Имам приятели от моята общност, които платиха с живота си, а двама членове на нашата общност сега гният в тунелите на „Хамас“, тъй като бяха отвлечени“, каза Реймер. „Много искам да се прибера у дома, но не може да се живее със съседи, които живеят от нашата смърт“, каза тя пред ТПС.

Палестинската автономна власт е задължена по закон да отделя седем процента от годишния си бюджет за така наречения „Фонд за мъченици“, който предоставя финансиране на палестински терористи в израелски затвори и на семействата на терористи, убити при нападения. Размерът на месечните изплащания зависи от различни фактори, като например колко израелци са били убити, колко време е бил в затвора терористът и от колко членове се състои семейството.

Израелски официални служители твърдят, че изплащаните суми стимулират тероризма и редовно компенсират еквивалентна сума от данъците, които Израел събира от името на Палестинската власт.

Рамала осъществява финансиране от години, но въпросът предизвика медийно внимание след убийството на американския гражданин Тейлър Форс, убит от палестинец, който през 2018 г. намушка хора с нож в Яфа. Конгресът прие Закона за Тейлър Форс, който спира американската помощ за палестинците, докато се осъществява финансиране за тероризъм.

Помощта на САЩ за Палестинската автономия беше възобновена при управлението на президента Джо Байдън. През декември 2022 г. американски жертви на палестинския терор подават съдебен иск срещу президента и държавния секретар Антъни Блинкън, като твърдят, че плащанията нарушават Закона за Тейлър Форс. Конгресът също е разгледал въпроса.

Най-малко 1200 души бяха убити при нападенията на „Хамас“ на 7 октомври срещу израелски общности в близост до границата с Газа. Смята се, че броят на мъжете, жените, децата, военнослужещите и чужденците, държани в плен в Газа от терористичната групировка, е достигнал 136. Други остават в неизвестност, тъй като израелските власти продължават да идентифицират тела и да търсят човешки останки.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО