Американски експерти заминат за Еквадор заради кризата с организираните престъпни групи

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Американска делегация, в която е включен високопоставен военен, ще замине за Еквадор, за да подкрепи борбата на президента Даниел Нобоа срещу престъпните банди, които сеят терор в страната от няколко дни, съобщи вчера Държавният департамент, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Генерал Лора Ричардсън, ръководител на Южното командване на САЩ, и висши цивилни служители ще посетят страната през следващите седмици, „за да проучат съвместно със своите еквадорски колеги как да работят заедно по-ефективно, за да се противопоставят на заплахата от транснационалните престъпни организации“, се казва в изявление на Държавния департамент.

Сред цивилните ще бъде Тод Робинсън, високопоставен служител във външнополитическото ведомство, който отговаря за борбата с трафика на наркотици.

САЩ ще разширят обмена на разузнавателна информация и ще търсят начини да държат престъпниците отговорни за действията им, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър в прессъобщение.

Американската делегация ще обсъди и начини за реформиране на затворническата система в Еквадор, тъй като в няколко от затворите в страната, които са под контрола на престъпници, избухнаха бунтове.

Президентът Нобоа обяви „война“ на престъпни банди, свързани с трафика на наркотици, за да възстанови сигурността. Войски започнаха да патрулират по улиците и да извършват произволни претърсвания в условията на полицейски час.

Милър описа нивото на насилие в страната като „ужасяващо“. „САЩ осъждат тези атаки и престъпниците, отговорни за тях“, каза говорителят.

„Ще работим с президента Нобоа, за да задълбочим нашето сътрудничество в областта на правоприлагането чрез програмите на САЩ за подпомагане на сигурността“, добави Милър.

/ПГ/

Източник: www.bta.bg

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО