Боян Магдалинчев: Няма кой да определя заплатите на магистратите

Публикувано преди 4 месеца  |  България

„Пленумът на ВСС определяше размера на заплатите на съдиите, прокурорите и следователите, а вече няма такъв орган. Въпросът е кой ще определи възнагражденията им”.

Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пред NOVA NEWS. Повод за думите му са промените в съдебната система.

„Чудим се как да излезем от проблема с липсващия Пленум на Висшия съдебен съвет (ВСС), който не е тъждествен с Общото събрание. Пленум няма след промените в Конституцията. Досега Пленумът определяше заплатите на магистратите. Проблемът ще бъдат бюджетните и имотните въпроси, чудим се как да излезем от затруднението”, заяви той.

Магистратът обясни, че са сезирали министъра на правосъдието Атанас Славов за проблемите с бюджета на съдебната власт. Висшият съдебен съвет (ВСС) продължава да е основният кадрови орган на съдебната система, уточни Магдалинчев.

За предстоящия избор на членове на ВСС той каза, че първо трябва да се приеме промяната в Конституцията, която влезе в сила на 26 декември. „След това да се проведе избор за членове на Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет – от парламентарната, от съдебната и от прокурорската квота. Тогава ще може да се конституират Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. С промените се създават два нови административни органа – съдийската и прокурорската колегия”, уточни Магдалинчев. Той е назначен за представляващ Висшия съдебен съвет 3 октомври 2017 г.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО