Готвят среща Зеленски-Орбан

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Президентът на Украйна Володимир Зеленски може скоро да се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан, тъй като Унгария продължава да блокира помощта от ЕС, предназначена за Киев, предаде ДПА, цитирана от БТА.

За да проправят пътя за потенциална среща между двамата лидери, украинският външен министър Дмитро Кулеба и неговият унгарски колега Петер Сиярто ще се срещнат в западния украински град Ужгород на 29 януари, обявиха днес двете страни.

Очаква се да присъства и ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак, каза говорителят на украинското външно министерство Олег Николенко.

Украйна се бори с руска инвазия от февруари 2022 г. и нова програма за помощ на ЕС на стойност 50 милиарда евро (55 милиарда долара) за следващите четири години трябваше да бъде договорена през декември.

Но Орбан, който поддържа добри отношения с руския президент Владимир Путин, наложи вето на плана, поставяйки под въпрос полезността на средствата, и заяви, че ЕС неправилно е замразил средства, предназначени за Будапеща.

Ако през следващите седмици не бъде намерено решение с Унгария, останалите страни членки на ЕС възнамеряват да действат като група от 26.

За 1 февруари е обявена специална среща на върха на ЕС за това как да се процедира.

Брюксел се надява Унгария да се откаже от противопоставянето си, за да избегне допълнителни усложнения.

Междувременно Сиярто подчерта, че среща между Орбан и Зеленски преди срещата на върха би имала смисъл, само ако обещава „значителни резултати“, добавяйки, че тя трябва да бъде „подготвена по съответния начин“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 12 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО