Ракетен обстрел край бреговете на Йемен, поразен е товарен кораб

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Край бреговете на Йемен в Аденския залив е поразен кораб от ракетен обстрел, съобщава „Асошиейтед прес“ и News.bg.

Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство съобщава, че инцидентът се е случил приблизително 177 километра югоизточно от Аден.

Капитанът на съответния кораб е предал сигнал, отбелязвайки, че „лявата страна на съдът е засегната от ракета“. В изявлението си, агенцията не предоставя конкретно име на плавателния съд и не предоставя други подробности относно инцидента.

„Властите разследват. Препоръчва се на корабите да преминават с повишено внимание и да докладват всяка подозрителна дейност на Агенцията за морски търговски операции на Обединеното кралство“, се посочва в комюникето.

Междувременно британската компания за морска сигурност „Амбри“ съобщи, че става въпрос за кораб за насипни товари, собственост на Съединените щати. Той плава под флага на Маршаловите острови и няма връзки с Израел. Ракетата е причинил пожар в корпуса, но не е довела до сериозни щети. Няма данни за пострадали.

До момента йеменските хути не са поемали отговорност за атаката, въпреки че преди това са изстрелвали ракети в района.

По-рано днес хутите обявиха, че са „напълно готови да влязат в пряка и тотална война“ със Съединените щати и техните съюзници.

Предупреждението дойде след ответен удар на коалиция, водена от САЩ, срещу цели, свързани с йеменските хути. Ударът бе нанесен в отговор на атаките на групировката срещу кораби в Червено море.

След извършените атаки вчера хутите изстреляха противокорабна крилата ракета към американски разрушител в южната част на Червено море, която беше свален от американски изтребител.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО