Любомир Кючуков: Израел доминира на терен, но губи политически

Публикувано преди 4 месеца  |  България

Не изключвам ескалация на конфликта в Близкия Изток. В момента там се води война с недържавни структури, която излиза извън региона на Близкия Изток. Ударите срещу хутите имат две страни. Единият е свободата на коробаплаването в Червено море, другият е кой и как използва оръжие. Видяхме, че страните от ЕС не подкрепиха тези удари. Говоря за Испания, Италия, Франция.

Това каза в предаването „Денят на живо“ по NOVA NEWS дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков, който коментира последните международни събития.

„Израел доминира на терен, но губи политически. Южна Африка вече заведе дело срещу Израел в Международния съд на ООН. В Европа позициите спрямо Израел са много разнопосочни. Повечето държави си мълчат и изчакват. Единствено Ирландия подкрепи иска на ЮАР и незабавното спиране на огъня. Германия е на другия полюс и подкрепя безрезервно Израел. Преговори не се водят през медиите. Хутите отправиха политическо послание през медиите към всички нас от Запада. България е част от общата позиция на ЕС, но към момента такава обща позиция няма. На последния Европейски съвет стана ясно, че няма никакво съгласие в Европа по темата за войната и хуманитарната криза, която разделя европейските общества, защото там има големи мюсюлмански групи. Настроенията са разделени на две – антисемитски и антипалестински“, добави той.

„САЩ не признават независимостта на Тайван, но подкрепят демокрацията там. Има сериозна опасност Тайван да се превърне в трета гореща точка след Украйна и Близкия Изток. На форума в Давос ще се търси решение на проблема в Украйна. Кандидати за посредници между Украйна и Русия има достатъчно, но първо трябва да има политически воля между двете страни за сключване на примирие и започване на преговори. Преди това да се случи, няма как да говорим за решаване на проблема. Никога не бива да изключваме вероятността за ескалация на войната, но според мен по-скоро се върви към един тип замразяване на конфликта“, коментира Кючуков изборите в Тайван и войната в Украйна.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО