Швейцария и Китай подписаха обща декларация за укрепване на своето партньорство

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Швейцария и Китай подписаха обща декларация за укрепване на своето партньорство, съобщава „Ройтерс“ и News.bg.

Това се случи след среща между китайския премиер Ли Цян и швейцарския президент Виола Амерд. Ли е най-високопоставеният китайски чиновник, който посети Швейцария след визитата на президента Си Дзинпин през 2017 г. Той проведе среща с швейцарския държавен глава, съпроводен от високопоставена китайска делегация, преди началото на Световния икономически форум в Давос.

Декларацията включва финализирането на съвместно проучване за развитие на съществуващото споразумение за свободна търговия между двете страни. „Това бележи важна стъпка към началото на евентуални преговори“, посочиха от швейцарското правителство.

Китай е третият по големина търговски партньор на Швейцария след САЩ и Европейския съюз. Двете страни подписаха споразумение за свободна търговия през 2013 г. – първата подобна сделка на Пекин с икономика в континентална Европа.

Усилията за обновяването му обаче по-рано бяха възпрепятствани заради опасения относно спазването на човешките права в Китай. Диалогът между швейцарското и китайското външно министерство ще бъде възобновен тази година, като ще обхваща и въпроса с правата на човека.

Ли и Амерд, които се срещнаха в имение от XVIII век близо до столицата Берн, обсъдиха и войната на Русия срещу Украйна, както и конфликта между Израел и „Хамас“.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО