На посещение в Китай е лидерът на управляващата партия в Грузия

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Грузинските медии съобщиха, че лидерът на управляващата партия в Грузия е пристигнал днес на шестдневно посещение в Китай. Това се случва в момент, когато кавказката държава, която е кандидат за членство в Европейския съюз, стреми да укрепи своите отношения с Пекин, съобщават Ройтерс и БТА.

Председателят на управляващата партия „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе се е срещнал днес с ръководителя на международния отдел на Китайската комунистическа партия (ККП), информираха грузинските медии.

Кобахидзе е подчертал необходимостта от задълбочаване на политическите и икономически връзки на Грузия с Китай, и от пълно прилагане на споразумението за партньорство, подписано между двете страни миналата година, съобщи грузинската новинарска агенция „Интерпрес Нюз“.

Китай е голям инвеститор в Грузия, а китайски компании в момента изграждат нова магистрала, свързваща Тбилиси с втория по големина грузински град Батуми, разположен на Черно море.

Грузинските власти през последните години се опитват да съчетаят стремежа към дългосрочната цел за членство в ЕС със задълбочаване на отношенията с Китай и Русия, с които блокът има обтегнати отношения, посочва Ройтерс.

Тбилиси отказа да последва западните страни и да наложи санкции на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, а миналата година позволи на руски авиокомпании да подновят преките полети до Грузия, които бяха преустановени през 2019 г.

Когато даде на Грузия статут за кандидат за приемане в ЕС през декември миналата година, ЕС посочи, че, за да постигне напредък към бъдещото членство, Тбилиси трябва да приведе външната си политика в по-голямо съответствие с тази на блока, отбелязва Ройтерс.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 15 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО