Израел нанася интензивни въздушни удари по Хизбула в Южен Ливан

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Израел нанася интензивни въздушни удари по долина в Южен Ливан, съобщиха ливански източници по сигурността и израелски военни след рядко израелско признание за операция на специалните сили по границата.

Ливански източници от сферата на сигурността съобщиха за Ройтерс, че в бърза последователност са били нанесени най-малко 16 въздушни удара по долината Сулуки, като ги определиха като „най-плътната бомбардировка на едно място“ от началото на военните действия в граничната зона преди три месеца.

Израелските военни съобщиха, че са извършили „въздушни и артилерийски удари“ срещу позиции на „Хизбула“ и оръжейна инфраструктура в гористата долина Сулуки „в рамките на кратко време“.

Източниците от ливанската служба за сигурност не потвърдиха дали са били поразени цели на Хизбула, но заявиха, че тежко въоръжената групировка е използвала долината, за да изстрелва ракети по Израел.

Във вторник израелското радио „Кан“ съобщи за необичайно мащабна атака на своите военновъздушни сили и артилерия по десетки цели в долината Сулуки, а Хизбула заяви, че е изстреляла ракети по израелските войски през хълмистата граница.

Израелските военни съобщиха, че специалните им сили са нанесли удар в района на Аита ал-Шааб в Южен Ливан, „за да отстранят заплаха“, и че самолетите им са поразили и противотанкова ракетна установка на Хизбула в региона.

Израелските военни рядко признават за операции на своите специални сили. Тя не казва къде конкретно са действали те и каква заплаха са отстранили.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 16 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО