Израелските военни унищожиха стратегически тунел на „Хамас“

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Израелските военни обявиха, че успешно са открили и унищожили стратегически тунел на „Хамас“ в ивицата Газа, простиращ се на няколкостотин метра, съобщи ДПА. Тунелът, който бил на дълбочина от 9 метра под Уади Газа, реката, която разделя северната и южната част на Газа, е бил използван от бойците на „Хамас“ за незабелязано придвижване през крайбрежната ивица.

Израелските войски вече бяха заели позиции по протежение на Уади Газа преди седмици, с цел да предотвратят движението на бойците на „Хамас“ по суша между северната и южната част на територията. Лабиринтът от тунели, изграден от „Хамас“ и наричан в разговорната реч „метрото на Газа“, съставлява голямо предизвикателство за израелските въоръжени сили.

След терористичната атака на „Хамас“ от 7 октомври, при която загинаха 1200 души, израелските военни се стремят да унищожат групировката и нейната инфраструктура. Изчислява се, че тунелите простират на стотици километри през малката и гъсто населена ивица Газа.

По споразумение, постигнато с посредничеството на Катар, израелските заложници в ивицата Газа ще получат лекарства. Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че закупените във Франция лекарства първоначално ще бъдат доставени днес до Египет с два катарски военни самолета, откъдето ще бъдат транспортирани до ивицата Газа.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО