Русия се стреми да възстанови блокираното от Белгия имущество като използва договор от периода на СССР

Публикувано преди 4 месеца  |  Света

Белгийски медий съобщават, че Русия е подала няколко искания за вдигане на запора върху руски активи в Белгия по силата на двустранен договор между белгийските власти и СССР, предава БТА.

Отбелязва се, че Белгия е запорирала по силата на санкциите на ЕС срещу Русия заради войната в Украйна 66 милиарда евро руска собственост и е спряла преводи на стойност 190 милиарда евро.

Белгийският министър на финансите Венсан ван Петегем е пояснил, че исканията на руската страна няма да бъдат уважени и Белгия ще продължи да прилага европейските санкции, включително правилата срещу тяхното заобикаляне. Той е добавил, че договорът не засяга въпроса за налагането на санкции.

Уточнява се, че договорът е сключен през 1989 г. и по него е страна и Люксембург. Текстовете предвиждат взаимна защита на инвестициите от отнемане или национализация, освен когато подобна мярка е предприета в обществен интерес по правна процедура.

Предвижда се също, когато се стигне до подобни мерки, да бъде изплатено пълно обезщетение на засегнатата страна, а всички спорове да бъдат уреждани по дипломатически път, от съвместни комисии или арбитражен съд.

Източник: fakti.bg


Статията е публикувана на 17 януари 2024

Следете ни в Google News Showcase



НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА

НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО